300 quilos i cinc anys de tancament

La història és aquesta. Un home de 25 anys, ja en fa cinc que no surt al carrer. Viu en un tercer, sense ascensor, i 300 quilos de pes l'impedeixen de moure's amb normalitat.
Havia intentat sortir; si. Però la darrera vegada que ho va fer, ajudat per  familiars, va tenir un desmai a les escales i va claudicar.
És millor quedar-se a casa, on hi ha el recer. Te pares? si. I és de suposar que família pròxima, per bé que és un fill únic. Viu amb els pares, naturalment, que han vetllat per ell.
La darrera etapa d'aquesta història és que la seva salut, afectada per obesitat mòrbida, anava de mal en pitjor. Patien pel seu cor. Els serveis de salut que l'atenien van donar un crit d'alarma: el seu cor no aguantaría ni cinc mes. Van trucar als bombers i es va organitzar un dispositiu de salvament per poder treure'l de casa. La intenció era salvar-lo. Salvar-lo de un infart que li costaría la vida.
En el intent d'ésser salvat, s'hi va quedar. Així és: Josep M va morir quan havia de sortir de casa per emprendre un altre realitat.
Aquest relat no és una elucubració: va passar a mitjans de marça a Sevilla, en un barri humil de la ciutat fa quinze dies.

Una persona que havia passat la cinquena part de la seva vida tancat en una habitació: i màximament en el seu llit. En un viatge cap a la reclusió, la seva necessitat de protecció havia arribat a graus màxims. Primer amb un gruix de greix i de teixit que el protegia de les emocions, de les realitats del seu entorn, un gruix que es va fer més i més gran. Després, optant per un lloc tranquil i sense ensurts, la llar dels pares. Va morir intentant sobreprotegir-se, o a causa d'aquesta superprotecció. Quantes vegades nosaltres a la nostra  i a la vida d'altres cerquem la protecció màxima i el que aconseguim és la nuesa davant de la vida?
Només obrint el cor, cercant nous camins per ser i existir, plantant cara al destí i a la realitat és quan podem ser més invencibles que mai. Encara que, certament, la metàfora de la vida ens posa les coses d'una manera tant enganyosa que ens atrapa fatalment

Comentaris

Entrades populars